Поверия и обичаи на Мечкинден

Сподели във Facebook

На 30 ноември се чества Свети Андрей. Празникът се нарича от народа Андреевден или Мечкинден. Той се свързва в народния календар с представите за прехода от есента към зимата. Денят започва лек да се нараства. Имен ден празнуват Андрей, Андриян, Андрея, Андро, Храбър, Храбрин, Силен, Дешка, Първан.

Свети Андрей Първозвани е християнски проповедник и е брат на Свети Петър. От ранни години Андрей жадувал за божествената истина и когато Йоан Кръстител се явил от Юдея, той станал един от неговите ученици. Проповядвал в Мала Азия, Грузия и Скития, заради което е смятан за покровител на Румъния и Русия.

За Свети Андрей се споменава в евангелието за нахранването на народа с пет ечемични хляба и с две риби. Светецът се нарича първозван, защото първи от 12-те апостоли е повикан и тръгнал след Исус Христос и заедно с брат си апостол Петър били свидетели на неговите чудеса, смърт и възкресение.

На Андреевден в много селища и до днес се сваряват в общ съд различни зърнени култури. Най-добре в глинено гърне. Слагат се по няколко зърна от всичко – боб, леща, грах, просо, жито, ечемик, овес, лимец, царевица. Това се прави, за да има берекет и да наедрява всичко, което се сее и сади. Разпространен е и обичаят да се хвърля варена царевица „из комина“. В някои селища, освен царевица, в гърнето слагали плодове – круши, сливи, тиквени семки. На някои места на този чистели житото, което по-късно трябвало да бъде смляно – за да е едро житото и да дава повече брашно.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано