ВАС решава до дни за кмета на Благоевград

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Върховен административен съд насрочи нова дата за разглеждане на процеса за детронирания от ОИК-Благоевград кмет Румен Томов.

Магистратите ще разгледат казуса по жалба на градоначалника на 1 февруари. Заседанието е обявено за 10.30 часа.

Томо и адвокатът му Милана Кривачка са призовани от ВАС. Делото бе отложено на 18 януари, тъй като Румен Томов се разболя. С болнични до 11 февруари е юристът Кривачка, която е с диагноза Ковид. Дали това ще стане пречка за поредно отлагане, предстои да разберем.

Припомняме, казусът с Томов се точи вече близо година. Веднъж върховните магистрати потвърдиха решението на Административен съд-Благоевград за връщане на преписката в Общинската избирателна комисия за предсрочно отстраняване на градоначалника, тъй като е нарушил член 41 от ЗМСМА и е положил кметска клетва, а в същото време е фигурирал като едноличен търговец в ТР.

Членовете на ОИК-Благоевград гласуваха за прекратяване на кметските правомощия на Томов, но той оспори решението им пред Върховен административен съд.

Всичко започна миналата година. Бившият кмет Атанас Камбитов поиска прекратяване на пълномощията на Румен Томов заради проблем с една от фирмите му. ОИК отказа да го отстрани. Последваха жалби от неуспелите в кампанията на миналите местни избори партии ГЕРБ и МИР.

Напиши коментар

Коментари

  1. Гонзо -
    Мачо е свирен! Томов си остава кмет!
  2. AS -
    Dobre de kolegi - vie za Tomov li igraere - nali ima list advokatkata do 11 fevruari - a deloto e na 1 fevruari
  3. Аз -
    ВА.С, смешни, та смешни! Показателно за съдебната система в България!
  4. Да -
    Мунчооо довижданее

Избрано