Делото за палежа в Пирин започва отначало

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Наказателният процес за масивния пожар в Пирин се връща обратно в Районен съд-Благоевград. Пастирът Костадин Митев застава пред магистратите за втори път. Окръжният съд постанови, че в хода на съдебното производство магистратите са допуснали съществени нарушения на процесуалните правила, свързани с неспазване на процедурата по допускане и провеждане на съкратено съдебно следствие.

В решението, с което делото е върнато за ново разглеждане, въззивните магистрати констатират и непълнота на мотивите към постановената присъда, касаеща доказателствената обоснованост на приетите за установени факти и обстоятелства.

Тричленният състав се позовава на трайната съдебна практика, съобразно която липсата на мотиви към присъдата е абсолютно основание за отмяната й и за връщане на делото за ново разглеждане, тъй като „съществено процесуално нарушение е не само пълната липса на мотиви, но и липсата на такава част от тях, която се отнася до основни въпроси, на които трябва да отговори присъдата. Делото следва да се разгледа от друг съдебен състав на Районен съд - Благоевград.

Според държавното обвинение постановената присъда е неправилна и незаконосъобразна и следва да бъде отменена и вместо нея да бъде поставена нова осъдителна присъда. Тричленен състав на Окръжния съд в Благоевград ще заседава по въззивното производство на 20 октомври.

Костадин Митев е от ромски произход. Живее с майка си Татяна и с жена, от която има дете в симитлийското село Брежани. Преди години е осъждан за кражба, но вече е реабилитиран. Припомняме, преди избухването на огромния пожар, който изпепели над 16 000 декара гори и няколко къщи в кресненското село Ощава, Костадин е бил на паша с кравите в района на село Мечкул. Пушил цигара и хвърлил фаса на поляната. Видял огъня и се обадил на кмета в село Брежани и му съобщил, че има пожар в района. След разпити Костадин признал, че е предизвикал огнения инцидент. По делото липсват доказателства за авторство на палежа, каза преди при задържането му преди години слежубният му адвокат Мая Драгинова. Според защитата Костадин не е дал показания по надлежния ред, тоест в кориците на досъдебното производство липсват данни за самопризнания от негова страна.

На подсъдимия Костадин бе повдигнато обвинение за извършено престъпление по чл. 331, ал.З, пр. 2, във вр. с ал.1, във вр. с чл. 330, ал.1 от НК, за това, че на 24 август 2017 година в землището на симитлийското село Мечкул, южно от „пресъхналия водоем“, по непредпазливост - чрез хвърляне на незагасена цигара в сухата трева, запалил чужди имоти на обща стойност 33 902 435 лева.

С деянието са причинени значителни вреди на обща стойност 6 119 944 лева, сочат от прокуратурата в Благоевград.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано