Ден на светци, закрилящи българите в чужбина и художниците

Сподели във Facebook

На 18 октомври православната църква отбелязва деня на Светите Злата и Лука.

Злата Мъгленска е българска и гръцка светица и великомъченица, живяла през 18 век по време на османското владичество в Македония. Родила се в бедно семейство в село Слатино, Мъгленска епархия. Била рядко красива, смирена, благочестива - с чисто сърце и твърда вяра в Господа.

Млад турчин я издебнал и отвлякъл. Поискал от нея да се отрече от вярата си и да се ожени за него. Тя не склонила дори пред молбите на близките си да се отрече от християнската вяра. Турците дълго и безмилостно я изтезавали, а подир това я обесили и насекли на късове тялото й.

Света Злата Мъгленска е обявена за великомъченица и се почита в целия православен свят. Смята се, че Света Злата Мъгленска е и закрилница на българите в чужбина.

Днес почитаме и Свети Лука. Той е бил лекар и живописец. Смята се за покровител на художниците. Свети Лука нарисувал иконата на Божията Майка и много проповядвал за Христа, най-вече ­ в Египет и Гърция. Загинал мъченически на 80-годишна възраст в гръцката страна Ахаия.

Днес имен ден празнуват всички с имената Злата, Златка, Златина, Златинка, Златко, Златан, Златомир, Златимир, Златозария, Златиана, Лука и Лукан.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано