Едва 40 000 лева за даровити деца в Благоевград

Сподели във Facebook
Снимка Пресцентър Снимка: Пресцентър

40 000 лева от бюджена на Община - Благоевград са заделени за стимулиране на даровитите деца.

Увеличението спрямо миналата година е символично - с 14 000 лева повече. Програмата дава възможност за еднократно финансово подпомагане да получат деца от общинските училища, класирали се на 1,2 и 3 място на национален или международен конкурс, олимпиада или състезание в областта на науката, изкуството и спорта, като се поемат част от разноските им за обучение, курсове, участие в пленери, обучителни и тренировъчни лагери, в национални и международни конкурси, олимпиади и състезания.

Заложени са едногодишни стипендии в размер на 135 лева месечно месечно до навършване на 18 години. За деца от VIII до XII клас, класирани индивидуално на първо, второ или трето място на национален или международен конкурс, олимпиада или състезание. Тези средства са осигурени от министерствата на културата, образованието и науката и на младежта и спорта.

28 000 лева е общинският бюджет за еднократна финансова помощ за даровити деца от I до XII клас. Класирани на първо, второ и трето място на национални конкурси, олимпиади, състезания от държавни първенства, ученически игри. През тази година тя е 150 лева за първо място, 120 лева за второ и 90 лева за трето място.

12 000 лева от общинския бюджет са заделени за 10 целогодишни стипендии „Пети Октомври“ за даровити деца по повод празника на Благоевград. Ще бъдат отпуснати 10 целогодишни стипендии „Пети октомври“. Носителите на тази стипендия ще бъдат избрани от експертно – консултативна комисия измежду децата. Класирали се на едно от първите три места на регионални или национални конкурси, олимпиади, състезания. В областта на науката, изкуството и спорта в периода от септември 2023 до август 2024 година. Условията за кандидатстване може да се проверят на https://blagoevgrad.bg/static/141.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано