Лавинна опасност в Пирин

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Предупредиха за висока степен на лавинна опасност в Пирин. На 2200 метра надморска височина новият сняг е 35 сантиметра, натрупал при тихо време.

Образували са се така наречените снежни дъски. Противолавинните оръдия гърмяха вчера над Банско, съобщиха от Българската лавинна асоциация. 

„Гърменето на оръдията газекс тази даде резултати на от първи до четвърти улей, както и на "Палашица", като произведе лавини с размер 2,5, които са спряха по средата на пътя си в началото на горския пояс. Оръдието над 3-ти улей (отгоре-надолу) малфункционира и не произведе гърмеж. Следователно улеят не е обезопасен", информираха от БЛА.

„Проблемите в алпийския пояс са снежни дъски от новия сняг на всички изложения, както и дъски от навят сняг на изложения Север-Североизток. В преходния пояс се е формирал упорит слаб слой под новия сняг (ледена кора с дебелина 5-10 см), която реагира на човешко натоварване. Има повишена опасност на стръмни и по-плитки места, около скали и клек, особено в популярните терени като Ечмище (Чашата) и Бъндеришки гори. Изтичания от сух сняг са сигурни през целия ден, което изисква повишено внимание, особено в горите, където няма достатъчна снежна покривка и скали, корени и клек са слабо покрити“, допълват още от Асоциацията, която всеки ден дава във фейсбук страницата си информация за лавинната обстановка.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано