Данъчните вече проверяват и камиони

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Влязоха в сила изискванията на нова наредба за контрол на стоки с висок фискален риск. Данъчните започнаха засилени проверки за търговия на над 500 стоки. Цели се осетяване на опити за източване на ДДС. В списъка са повечето видове храни, сред които месо, мляко, хляб, шоколад, както и горива.

За доставки на стойност над 5000 лева или повече от 500 килограма, които се извършват с камион над 3,5 тона, задължително предварително трябва да се заяви в НАП. При подаването на данните системата на НАП генерира уникален номер на превоз.

Той задължително трябва да се съобщи на шофьора или спедитора. Валидността на номера е 14 дни. С фискалния контрол не се установяват задължения за данъци, но могат да се установяват определени факти и обстоятелства от значение за задълженията за данъци. В наредбата, приета през септември миналата година се сочи, че се събират и вписват в електронен регистър „Фискален контрол“ данни за вида и количеството на стоката, изпращача и получателя, мястото и датата на получаване на стоката, очаквания час на получаване/разтоварване, информацията за движението на стоките и действията по фискален контрол на органите по приходите. В регистъра се вписват и предварително декларираните данни за превоза на стоката, данни за генерирания при предварителното деклариране уникален номер за превоза (УНП), коригираните предварително декларирани данни, потвърждаването на получаване/изпращане на стоките, както и данни за служебно издаден УНП и други служебно извършени действия.

 Фискалните контролни пунктове са обособени места, участъци от пътната мрежа или територии на железопътни гари, летища за обществено ползване и пристанища за обществен транспорт, включително прилежащи към тях части, в които органите по приходите могат да извършват фискален контрол върху движението на СВФР при прилагане на всички правомощия, които им предоставя Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, по реда на тази наредба. Извън фискални контролни пунктове органите по приходите не могат да спират транспортни средства.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано