Обявиха териториалните планове за Перник и Кюстендил

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Публикуваха финалните териториални планове за областите Кюстендил, Перник и Стара Загора, свързани със справедливия преход към зелена енергия.

Кюстендил е най-уязвима от гледна точка на социално-икономически и демографски тенденции, тъй като процесът на постепенно преустановяване на добива на въглища и производството на електрическа енергия от въглища може да се проследи до последните две десетилетия. Междувременно не се планират нови работни места и икономически дейности. В област Кюстендил най-засегнати са общините Бобов дол, Дупница и Кюстендил. Предвижда се обаче справедливият преход към неутрална по отношение на климата икономика да обхване цялата територия на област Кюстендил с фокус върху въгледобивния и енергийния сектори.

Териториалното разпределение на пряко засегнатите работни места е разнообразно на общинско ниво в област Кюстендил – най-висока е концентрацията на засегнатите работни места в общините Бобов дол, Дупница и Кюстендил, докато останалите общини в областта са засегнати в по-малка степен. Териториалното разпределение на пряко засегнатите работни места на общинско ниво в област Перник е съсредоточено в община Перник, а другата засегната община в областта по отношение на схемата за търговия с емисии (СТЕ) е Радомир, според териториалните планове. Пълния текст на териториалните планове за областите Стара Загора, Перник и Кюстендил е публикуван на интернет страницата на Министерството на енергетиката.

 

.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано