Пак искат пари от Европа за Кресненското дефиле

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Екологичният министър Борислав Сандов търси еврофинансиране за автомагистралата през Кресна.

Изграждането на АМ "Струма" през Кресненското дефиле ще бъде прехвърлено за следващия програмен период, за да се направи със средства от ЕС, а не от националния бюджет.

"В момента три работни групи обсъждат кой вариант за трасе е най-подходящ – тунел или обход. След като бъде взето решение, ще се направи нова оценка за въздействието на околната среда, след което ще се кандидатства за европейско финансиране. Това заяви вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов. Според него от екологична гледна точка, най-добре е да се изгради тунел за АМ “Струма” през Кресненското дефиле.

Сандов коментира и проблемите с мръсния въздух у нас. От министерството на околната среда и водите имат амбицията от началото на следващата година у нас да заработи изцяло нова система за обработване на отпадъци, чиято крайна цел да бъде депониране на едва 10% от боклука. В момента се проучва чуждия опит в тази посока. Относно проблемите с качеството на въздуха, според Борислав Сандов, основната отговорност е на общините. Той изтъкна, че мерките за справяне с проблема са ясни от много отдавна – редовно миене на улиците, поставяне на колчета срещу паркиране в зелените площи, въвеждане на нискоемисионни зони, в които да не влизат замърсяващи автомобили, както и нискоемисионни зони за отопление, в които да е забранено топленето с въглища, предаде БНТ.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано