Преизбраха кмет

Сподели във Facebook

Общинската избирателна комисия в Кочериново официално обяви името на спечелилия изборите за кмет в село Пороминово.

Имащите право на глас убедително преизбраха Кирил Костадинов Калинков, който ги управляваше от октомври миналата година, но бе детрониран заради незаличена навреме в Търговския регистър фирма, което е нарушение на член 41 от ЗМСМА.

Калинков води убедително пред опонентката от ИТН Владислава Тущова, която е студентка в Югозападния университет в Благоевград. От комисията в Кочериново вчера са заседавали по няколко сигнала за изборни престъпления. Те обаче са оставени без движение. Няколко от тях касаят красивата Тущова. Жалбоподатели са посочили, че е оказвала настиск над избиратели.

Един от сигналите е подал Димитър Методиев Василев, упълномощен представител на ПП ИТН, срещу чен на СИК 102700008. Твърди се в сигнала, че Миглена Иванова е агитирала и указвала на гласоподаватели как да гласуват. "Във връзка с постъпилия сигнал е извършена проверка на място от членове на ОИК Кочериново – Славка Крашевска, Анелия Стамболийска и Марияна Узунова. От същите е съставен протокол за установеното, от който е видно че при проверката не е установено да са извършвани действия от който и да било от членовете на СИК, които да представляват нарушение на изборното законодателство. Снети са обяснения от всички членове на СИК, както и от присъстващите в помещението застъпници на двамата кандидати, участващи в изборите. От същите безпротиворечиво е установено, че указанията , които членовете на СИК са дали, касаят последователността от действия, които се извършват преди самото гласуване, а именно: предаване на лична карта на член на СИК, предоставяне на бюлетина, гласуване и др., а не начина на самото гласуване и лицето, за което да се направи вота. С оглед на горното ОИК намира, че не са налице основания да се приеме наличие на извършено нарушение на изборното законодателство", гласи решението на ОИК-Кочериново.

Постъпила е жалба и от Вергиния Тодева, която е председател на СЕК номер 8. Тя е срещу Владислава Тущова. Твърди се в сигнала, че последната в качеството и на канддат стои пред секцията и организира струпване на хора в близост до секцията за гласуване. "Във връзка с постъпилия сигнал е извършена проверка на място от членове на ОИК Кочериново – Славка Крашевска и Анелия Стамболийска. От същите е съставен протокол за установеното, от който е видно че при проверката не е установено това лице да се намира около секция 102700008, както и не е установено струпване на хора пред и около секцията. С оглед на горното ОИК намира, че не са налице основания да се приеме наличие на извършено нарушение на изборното законодателство, тъй като при извършената проверка на място лицето не е установено, както и не са установени лица, които да потвърдят изнесеното в сигнала, че Тущова е организирала лица, струпани пред СИК", сочат от ОИК при отхвърляне на жалбата като неоснователна.

Бдителни избиратели са сезирали комисията и за нарушения от страна на временния кмет в Пороминово Маня Мартинш. Твърди се в сигнала, че същата като ВРИД Кмет на Кметство с. Пороминово стои пред секцията и следи изборния ден без да е налице заповед за да е на работа в неделя. Във връзка с постъпилия сигнал е извършена проверка на място от членове на ОИК Кочериново – Славка Крашевска и Анелия Стамболийска. От същите е съставен протокол за установеното, от който е видно че при проверката не е установено това лице да се намира около секция 102700008, както и не е установено лице, което да потвърди данните в сигнала.С оглед на горното ОИК намира, че не са налице основания да се приеме наличие на извършено нарушение на изборното законодателство. На първо място в сигнала не се твърди от страна на Мартинш да са извършвани каквито и да било действия или бездействия, с които същата да влияе на изборния процес. На второ място – при извършената проверка на място лицето не е установено да се намира там, както и не са установени лица, които да потвърдят изнесеното в сигнала, че Мартинш изобщо се е намирала в района на СИК.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано