Раздават 600 фиданки в Благоевград

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

ЮЗДП-Благоевград празнува 10-годишен юбилей и Седмицата на гората. Заради епидемията за втора поредна година не се предвиждат публични тържества.

Залесяванията обаче продължават при спазване на наложените ограничителни мерки от 5 до 11 април. Горските ще залесят над 150 декара в районите на ДЛС "Дикчан", лесничествата в Дупница и Сливница.

Произведени са 50 000 контейнерни фиданки от черен бор.

На 5 април, от 10.00 часа, пред сградата на лейсничейството в Благоевград започва безвъзмездно предоставяне на 600 семенищни фиданки за залесяване на граждани. Дръвчетата са от видовете червен дъб, бреза, акация, кестен, птиче грозде и люляк и са произведени в горския разсадник на стопанството.

За първи път Седмицата на гората се чества през 1925 година, когато по инициатива на Дружеството на лесовъдите се провежда Празник на залесяването. Тогава са засадени 420 000 горски фиданки и са посети 20 кг горски семена, а на следващата година те са съответно 3 120 000 броя и 208 кг семена. С тази инициатива се цели да се обърне внимание на ползите от опазването на горите като незаменим ресурс за живота и здравето на хората. Девет години по-късно стажант-лесовъдът Георги Минков предлага честването да продължи цяла седмица.

След Втората световна война, през 1956 г., празникът е възстановен. Оттогава датира традицията той да се провежда в първата цяла седмица на април.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано