Спасяват стопани от мечка стръвница

Сподели във Facebook
Снимка Пресцентър Снимка: Пресцентър

Мечка напада селски стопанства. ЮЗДП-Благоевград предприе действия след получен сигнал на 112. Подал го Иван Мишев, който е собственик на пчелин.

26 кошера са разрушени след нападения от кафява мечка в района на селата Тешово и Ново Ловча, община Хаджидимово.

Това показа проверка, разпоредена от директора на Югозападното държавно предприятие Дамян Дамянов.

При инспекцията на терен, извършена от служители на ЮЗДП и на „ДГС Гоце Делчев” в местността Света Петка, землището на с. Тешово в присъствието на Иван Мишев - собственик на пчелин, е констатиран пчелин с 66 бр. кошери, нападнат от кафява мечка. При нападението са разрушени 8 кошера. На снимките от проверката личат оставените следи от хищника.

Проверката в местността Трохалето, землището на с. Ново Ловча, извършена в присъствието на кметския наместник Георги Неделин и служители на „ДГС Гоце Делчев”, констатира 4 пчелина, нападнати от кафява мечка. В резултат на това са разрушени общо 18 кошера. И тук снимките показват следи от лапите на животното.

Според експертите предполагаема причина за зачестилите нападения на кошери от мечки е завишената численост на популацията и липсата на храна. Затова ЮЗДП предприема действия за осигуряване на различни фуражи за подхранване на мечките с цел оттеглянето им във високата част на планината. Като превантивна мярка от ЮЗДП призовават местните жители да сигнализират при всеки случай на набези и нанесени щети от хищника, за да се реагира своевременно.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано