3 дни маскарад на "Кракра", гостуват и бабугери от Пиринско

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

За първи път "Сурва" в Перник ще е три дни. На повече от 50 години е маскарадният фестивал, в който участват групи от страната и чужбина.

Дефилетата на сурвакари, кукери, бабугери и джамалари, мечки, са на 27, 28 и 29 януари. Над 10 000 са участници на площад "Кракра".

В Перник гостуват носители на традицията от всички региони на страната. 10 са маскарадните групи, които идват за пръв път на фестивала. Сред тях са кукерска група ”Песяци”-село Широка лъка, Кукерска дружина "Гребенци" село Калипетрово, Кукерска група "Каракуши" от Алфатар, Група „Бабугери“ петричкото село Коларово, Детска сурвакарска група „Преличотине“ от град Трън, участници от Пиринско.

Силно ще бъде присъствието на чуждестранните маскарадни групи. Пред перничани и гостите на града ще се представят 15 групи от Гърция, Румъния, Сърбия, Италия, Словения, Албания, Северна Македония, Черна Гора и Хърватия.

Харесваните от всички куренти от Словения, както и останалите чуждестранни групи ще покажат уникалните си костюми и обичаите си не само на площада, но и на втората сцена пред Двореца на културата. След няколкогодишно прекъсване на фестивала се завръщат и дондолашите от Чавле, Хърватия. Със страховитите си маски те също са сред любимците на публиката.

Чаровниците от карнавала в македонския град Струмица и Лесковачкия карнавал отново ще изненадат всички с костюмите си, които на всеки фестивал в Перник са все по-пищни и различни.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано