Басейнова дирекция-Благоевград разкри източване на язовир "Студена"

Сподели във Facebook
Снимка Пресцентър Снимка: Пресцентър

Екологичният министър Емил Димитров-Ревизоро направи проверка как се ползва водата от Владайски канал към язовир "Студена".

От МОСВ съобщиха, че разследването е по повод писмо от губернатора на Перник, в което е отправено искане от кмета на село Владая за осигуряване на санитарен екологичен минимум на река Владайска, след водовземно съоръжение, изградено на реката.

Експерти от Басейнова дирекция - Благоевград установиха, че към язовир „Студена“ по Владайски канал са насочени около 160 л./сек. общо от трите водохващания. В същото време справката за състоянието на язовир „Студена“ днес показва приток от 61 л./сек., или приблизително 100 л./сек. се губят от Владайски канал до язовира.

От проверките, извършени от експерти на двете басейнови дирекции, с констативен протокол са установени няколко незаконни водовземания, в това число отклонения за Пречиствателна станция за питейни води – Рударци и отклонение за квартал "Кало" на село Рударци и други отклонения с неустановени ползватели, които нямат издадени разрешителни по реда на Закона за водите, както и подадени заявления за такива.

За установените отклонения в размер на средно от 100 л./сек. от притока за яз. „Студена“ ще бъдат уведомени областния управител на Перник и прокуратурата за предприемане на действия по компетентност.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано