Благоевградчани не желаят да поддържат общински имоти около жилищата им

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Благоевградски съветник разкри недомислие в предложена от кмета Методи Байкушев наредба за определяне прилежащи територии към жилищни сгради. Тя касае основно кварталите в града.

Димитър Урдев негодува от опита да се прехвърли отговорността за поддръжка на площите изцяло на благоевградчани, живеещи там. Същото е и становището на ресорната Комисия по образование, култура и вероизповедания към ОбС-Благоевград.

"Какво не е наред според мен. Както винаги обаче дяволът е в детайлите. На първо място Общината се опитва да прехвърли отговорността си за подръжка на тези площи изцяло на гражданите. Добре е, че в последния ни предложен вариант отпадна възможността да се определят прилежащи територии и предоставят за стопанисване дори без да се взема предвид желанието или не, на съответната етажна собственост. По никакъв начин не е регламентирана отговорност в случай на инцидент на прилежащата територия. Според юриста на Общински съвет отговорността е на Общината, но според юриста на Общината отговорността е на етажната собственост", коментира Димитър Урдев.

"На следващо място считам за важно да се регламентира реда за прекратяване на подобни взаимоотношения между Община Благоевград в лицето на Кмета и етажната собственост. Така както добре е описан реда за предоставяне на прилежащи терени за стопанисване на етажната собственост, така е важно да се регламентира и процедурата по прекратяване. Тук особено важно е да се уточни какво се случва със всички трайно подобрения извършени от етажната собственост и невъзможността за бъдещи имуществени претенции към Община Благоевград", смята общинският съветник.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано