Благоевградският кмет се развихри в тегленето на многомилионни заеми

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Теглене на още 18 милиона лева предлага Методи Байкушев. Заложил ги е в проектобюджет 2024 на Община - Благоевград. Те са отделно от предишния дълг за над 6 милиона, който реализира месец след влизането му в кметския кабинет.

Байкушев иска още ОбС да му даде свободата да прехвърля парични средства от една дейност в друга, да разходва суми редства от проект в проект, тоест да  да ги ползва като оборотни, недоволстват част от общинските съветници. Димитър Урдев пита каква е причината да се залага нов дълг, при това в толкова големи размери, след като през декември миналата година местният парламент одобри поисканите милиони от финансовото министерство. Отговорът на Байкушев е лаконичен - във връзка с общата задлъжнялост на Общината.

"Трябва да платим едни 20 милиона лева за инсталацията на сметището, които нямаме. Ако не ги вземем, няма да можем да си посрещнем задълженията“, сочи той и смята, че вероятно Общината допълнително ще се наложи да плаща и за работата на анаеробната инсталация, тъй като тя е била проектирана за 15 000 тона, а общината е в състояние да осигури едва 3000 тона материал", пише struma.bg. "ОбС трябва да бъде съпричастен в процеса на вземане на решения, а не да го правим пред свършен факт и да ни се извиват ръцете, като ни се вкарват предложения на кметския екип в последния момент като извънредни точки на сесия“, коментира Димитър Урдев. Той поиска още в бюджета да се впише задължение Община Благоевград, всички второстепенни разпоредители към общината, общинските предприятия и общинските фирми всяка седмица да публикуват справка за направените плащания – размер, валута, основание и източник на средствата. Урдев е безкрайно разочарован от нищожните средства в хазната за култура. Дискусията за гласуване на бюджета е следващия петък.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано