Ден на лечители безсребърници и Иван Рилски

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Почитаме лечителите-безсребърници Козма и Дамян. На 1 юли Българската православна църква празнува и едно от значимите събития в духовната ни история - връщането на мощите на Свети Йоан Рилски от Търново в Рилския манастир.

Братята Козма и Дамян се изучили как да лекуват, но не искали от никого пари за изцеленията, заради което били наречени безсребреници.

Освен с благодатта на изцелението, те помагали на хората и с щедра милостиня. Имали голямо, събрано от предците и получено от родителите имущество, което продавали, раздавали на бедните, хранели гладните, обличали голите - проявявали милосърдие към всички нуждаещи се. Празникът се нарича още Свети Врач.

Свети Врач е и старото име на Сандански. Болницата там също носи името на народните лечители. Край града е манастирът "Свети Врач", където хиляди млади и възрастни се събират в прослава на Козма и Дамян.

Благославяйки двамата лекари, които не търсели земна слава, величие и богатства, Исус Христос ги надарил с чудотворна целебна сила. Те давали здраве на душите и телата, лекувайки всяка болест, недъг, помагайки не само на хората, но и на животните. Избавяли от болестите не толкова с билки, колкото с името на Господ - Даром получихте, даром давайте.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано