Свети Марк лекувал всякакви рани

Сподели във Facebook

Свети евангелист Марк, който се наричал още и Йоан, е един от седемдесетте апостоли на Иисус Христос. По народност той бил евреин, а по занятие левит – свещенослужител при храма.

Свети Петър в първото си съборно послание го нарича "син ми Марко". Двамата са били много близки помежду си. Марко, написал евангелие под ръководството на апостол Петър.

Между 52 – 62 година евангелист Марк е проповядвал Христовото учение в Египет. В Александрия, главен град на тази страна, той основал църковна община и бил пръв неин епископ. Под неговото ръководство Александрийската църква скоро закрепнала и била една от най-важните църкви през първите векове на християнството. Александрия станала изходен пункт за проповед на християнството в околните на Египет страни. Първият човек, който проповядвал и се кръстил в Александрия, бил един занаятчия (обущар), на име Аниан, когото евангелист Марк изцерил от опасна рана. След това числото на християните бързо се увеличавало. Смутени от този успех на евангелската проповед, езичниците принудили Марка да напусне Александрия. Тогава той отишъл в съседните на Египет страни Ливия и Киринайка и там посял семената на словото Божие. В Александрия оставил за свой заместник епископ Ананий.

В Рим се завърнал заедно с апостол Тимотей към края на 66-та или в началото на 67 година, малко преди мъченическата смърт на първовърховните апостоли. След това отново се завърнал в Александрия и продължил своята проповедническа дейност. За да подготви ръководители за вярващите, основал в Александрия училище, което скоро станало известно в целия Изток.

Близко до морския бряг евангелист Марк построил първия християнски храм, където се събирали много християни, за да присъстват на богослужението.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано