Еврото се отлага

Сподели във Facebook
Снимка бгнес Снимка: бгнес

Влизането ни в еврозоната е невъзможно в началото на 2025 година. Това призна управителят на БНБ Димитър Радев. Според него бюджетът трябва да е антицикличен или казано по друг начин - антиинфлационен, какъвто в момента той не е.

"Глобалният, а и нашият собствен опит показва, че най-добре това може да бъде постигнато чрез мерки за ефективно управление и контрол върху разходите". В режим на валутен борд централната банка има по-ограничени възможности за контрол на инфлацията поради липса на някои от класическите инструменти за това. На този фон ролята на фискалната политика за въздействие върху цените е още по-голяма, коментира той  пред БТА. Радев каза още, че все още растящия сектор на ипотечното кредитиране, като посочи, че "ние внимателно следим и анализираме ситуацията на кредитния пазар и това, което виждаме, ни държи нащрек, но на този етап не ни тревожи особено".

По отношение на евентуална промяна в данъчния модел, за каквато напоследък се чуват гласове, управителят на БНБ коментира: "Ако под промяна на данъчния модел имате предвид увеличение на данъците, независимо под каква форма, това при конкретните условия в страната по-скоро ще подкопае данъчната основа и ще увеличи сивия сектор".

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано