Главчев на разговор с президента за скандалите в кабинета

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Държавният глава Румен Радев кани на специален разговор премиера Димитър Главчев. От президенството информираха, че ще се състои в петък. Темата е предложените смени на министри в служебния кабинет и последвалите остри реакции от партийни централи. Някои даже искан вот на недоверие - БСП, ИТН и "Възраждане".

"Надявам се г-н Главчев да си дава сметка за щетите, когато изпълнява щенията на своя партиен началник. За МВнР стана ясно, но кой поръча смяната и на земеделския министър? Нормално ли е през ден да сменяме министър?", пита публично президентът в социалните мрежи.

"Няма да се бъркам в решенията на министър-председателя за състава на служебния кабинет, но ще настоявам и той да си спази обещанието, че ще предложи кабинет равно отдалечен от всички партии. Има множество дипломати с качества да са министри, така че винаги може да се намери достоен кандидат", коментира Румен Радев. Той припомни, че през годините, когато е назначавал служебни кабинети, нито една партия не е имал претенции към министрите, като даде пример със "случайното" вмешателство на Бойко Борисов.

"В стремежа си да наложат пълен монопол върху властта партиите, които гласуваха промените в Конституцията, обезсмислиха института на служебния кабинет и го направиха уязвим за партийни вмешателства. Вече виждаме как от партийни събрания се раздават разпореждания, как се заплашва министър-председателят, а това, че двама министри са предложени за освобождаване само седмица след клетвата на служебното правителство е поредно доказателство за провала на конституционната реформа", написа Радев.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано