Изграждат 10-километрова велоалея

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Общинари се обединиха за реализиране на 10-километрова алея за велосипедисти и пътека за богомолци. Смятат, че ще се подмопогне за развитието на туризма.

Изграждане на велоалея от железопътната гара Кочериново до Рилски манастир, по маршрута на теснолинейка, съществувала до 1960 година, предлага Общината пред Областната администрация в Кюстендил.

Рилската железница е обслужвала книжно-мукавената фабрика в полите на Рила в началото на миналия век. Тя е била с дължина от 40 км и е била създадена за нуждите на Балабановата фабрика през 1920 година. С нея се е транспортирал дървеният материал от планината до завода, но впоследствие се е използвала и за превоз на пътници. Теснолинейката се е движела с 10 км/ч., имала е и представителен царски вагон.

Предвидената в плана за интегрирано развитие на община Кочериново за 2021-2027 г. велоалея се планира да започне от устието на р. Рилска, по старото трасе на теснолинейката, до Рилския манастир. “Така ще се стимулира и обслужващият бизнес – ресторантьори, хотелиери, паркинги и т.н. Ще се създаде възможност за активно спортуване и провеждане на редици състезания с велосипеди”, пише в плана на Община-Кочериново.

Местната власт предвижда и обособяването на туристически маршрут „По стъпките на Свети Иван Рилски” в обхвата на общините Бобошево, Кочериново и Рила, с включване на село Скрино, античното селище в село Пороминово и Стобските пирамиди, съобщи БТА.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано