Литургия и курбан за здраве в храм с мраморен олтар

Сподели във Facebook

Цяло село се приготвя за храмовия празник, който ще започне с литургия, отслужена от Неврокопския митрополит Серафим.

Църквата, носеща името на светите Константин и Елена вярващи от целия санданско-Петрички район на 21 май.

Служенето е в 7.30 часа, а в 11.30, владиката ще освети курбана, който ще се раздаде на присъстващите за здраве. След църковните ритуали ще има музикална програма и веселие за всички, които уважат храмовия празник на църквата.

Храмът се отличава със своя олтар, който е измайсторен от мрамор. Църквата е направена по проект на благоевградския архитект Вилхелмина Сандева и е сравнително нова. На 21 февруари 1992 година Учредително общо събрание взема решение за предоставяне на общински парцел в селото за строеж на православен храм и избира състав на църковното настоятелство.

На 22 март 1993 година тогавашният Неврокопски митрополит Пимен поставя основния камък на църквата. Храмът е осветен на 18 октомври 2003 година.

Една от причините за мраморния олтар е, че над село Илинденци са най-големите мраморни кариери в страната ни. Другата причина е откритата край село Микрево раннохристиянска епископска базилика с манастирски комплекс. Намерените артефакти доказаха, че в тази базилика олтарът също е бил от мрамор.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано