Проверяват гимназия за фиктивно записани ученици

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Образователният инспекторат в Благоевград извършва проверка за фиктивно записани гимназисти.

Оказва се, че те са в чужбина, но се водят като възпитаници на Професионалната гимназия по механизация на селско стопанство в Разлог. Аферата разкри пенсиониран неправомерно учител по физическо възпитание. От РУО не скриха, че има нарушения, но все още не са наложили дисциплинарни наказания.

"Водят се на училище, но въобще ги няма. Фиктивно записани или са в чужбина, или дойдат за момента, поседят малко, пак бягат за чужбина, явят се на матури. Аз също съм помагал за това да се съберат учениците в класната стая, когато има проверка. Едно от страх, другото – и самите колеги да си запазим работните места. Това беше под диктовката на директорката Динчева. По всякакъв начин да се съберат учениците в клас, за да може, като дойдат от РУО – Благоевград, да се види, че има присъствие“, разкри бившият учител Георги Цуцуманов пред БНТ. При извършена проверка от Регионално управление на образованието в Благоевград са констатирали редица нарушения в разлжката гимназия. Казусът коментира един от началниците Методи Попов.

„Ние сме установили и имаме процента на отсъстващите, някъде около 30 на сто в различните проверки. За нас това е достатъчно висок процент и ние ще направим всичко възможно това нещо да бъде преодоляно", коментира Методи Попов, началник на отдел „Организационно-методическа дейност и контрол“ в РУО. Професионалната гимназия разполага с пансион, в който по документи пребивават 24 ученици. Също по документи се оказва, че тези ученици използват и училищния транспорт.

„Установили сме повече ученици, които се водят в общежитието, от тези, които са били в момента. Тези ученици, които са на общежитие и остават там, не могат да ползват автобусите, с които се осъществява транспортът дотам“, казва Методи Попов, началник на отдел „Организационно-методическа дейност и контрол“ в РУО – Благоевград. „Продължаваме проверките и ако там не се предприемат необходимите мерки, тоест не установим промяна в ситуацията, се продължава в посока търсене на писмени обяснения и евентуално налагане на дисциплинарни санкции и наказания“, категоричен е Методи Попов.

Източникът на информацията - Георги Цуцуманов, е с 30-годишен стаж като учител по физическо възпитание и спорт в гимназията. В края на миналата година получава инфаркт и заради влошеното му здравословно състояние се налага да използва платен годишен отпуск и болничен. Получава обаче предизвестие и заповед за прекратяване на трудовото правоотношение от директора на учебното заведение Татяна Динчева, което той отказва да подпише. "Тя беше разбрала, че от 19 септември 2022 година излизам в болнични. Побърза същия ден да ми връчи предизвестието за пенсиониране. А се бяхме договорили със счетоводителката, че на 20 или на 21 септември ще й предоставя болничния лист, който предоставих", разказа Цуцуманов.

Само 8 месеца са оставали на физкултурника, за да придобие нужния учителски стаж. Заради прекратяването на трудовия му договор по-рано той ще получава със 170 лева по-ниска месечна пенсия.

 

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано