Разкриха измамна схема за 2,2 милиарда евро

Сподели във Facebook

Европейската прокуратура разкри престъпна схема за трансгранични ДДС измами за 2,2 милиарда евро. Сред замесените е и България.

Операцията с кодово име “Адмирал” е най-голямата престъпна схема за измами с ДДС въртележка, разкривана някога в ЕС. Щетите до момента възлизат на 2,2 милиарда евро, но разследването на огранизираните престъпни групи, които стоят зад схемата продължава.

От Европейската прокуратура съобщиха, че са се провели полицейски акции в 14 държави – Белгия, Кипър, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Италия, Литва, Люксембург, Холандия, Португалия, Румъния, Словакия и Испания. На 12 и 13 октомври са се провели и акции в Чехия, Унгария, Италия, Холандия, Словакия и Швеция.

Европейската прокуратура започва разследването през април 2021 г., когато става ясно, че португалската данъчна служба в Коимбра проверява компания, продаваща мобилни телефони, таблети, слушалки и други електронни устройства по подозрение за измами с ДДС. Португалските власти започнат да работят с Европейската прокуратура.

Работейки заедно през границите, европейските прокурори, европейските делегирани прокурори, анализаторите на Европейската прокуратура за финансови измами и представители на Европол и националните правоприлагащи органи установяват връзки между заподозряната компания в Португалия и близо 9000 други юридически лица и повече от 600 физически лица, разположени в различни страни.

18 месеца след получаване на първоначалния доклад, Европейската прокуратура сега разкрива това, което се смята за най-голямата измама с ДДС въртележка, разследвана някога в ЕС, предаде БНТ.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано