Седем години затвор за убиец в Кюстендил

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Окръжните магистрати в Кюстендил увеличиха от пет на седем години лишаване от свобода спрямо рецидивист, наказан за убийство и още три престъпления.

Признат е за виновен по четири дела, но след извършена Алекс Анков Димитров ще лежи в килията общо седем години. 23-годишният, известен с прякора Гучи, отне живота на кюстендилеца Валери Дъбов и се опита да убие още двама в нощно заведение.

Последното дело беше образувано по искане на Окръжната прокуратура в Кюстендил, а съдът е кумулирал наказанията по три наказателни от общ характер дела на Районния съд в Кюстендил и едно на Окръжния, преквалифицирано наскоро от Софийския апелативен съд в убийство, при превишаване пределите на неизбежна отбрана.

Съдът определя едно, най-тежко наказание, наложено измежду влезли в сила няколко присъди на подсъдимия, като към момента на извършване на отделните престъпления, не е имало влязла в сила присъда по нито едно от тях.

Налице е усложнена престъпна дейност на Алекс Димитров, видно от наличните му осъждания, независимо от младата му възраст. Престъпленията според правната им квалификация са в две посоки - хулиганство и незаконно държане на оръжие, т.е. свързани с нарушаване на обществения ред и общественоопасно престъпление, както и престъпления против личността – нанасяне на две телесни повреди и убийство, пише в мотивите на петчленния състав на Окръжен съд - Кюстендил.

Съдът намира за необходимо да увеличи така определеното общо най-тежко наказание "лишаване от свобода" за срок от пет години с две години – на седем години, което да се изтърпи при първоначален режим на изтърпяване "строг". При увеличаването на наказанието с две години, съдът е съобразил обстоятелството, че част от осъжданията на Димитров са като непълнолетен и по тази единствена причина не увеличи общото наказание с една втора, което е максимално допустимият законов срок, предаде БТА. 35-годишният Валери Дъбов беше убит при сбиване между роми и българи пред заведение в Кюстендил. Дъбов беше намушкан няколко пъти в сърцето. Освен за убийството на Дъбов, Димитров беше обвинен и за опит за убийство на още двама души - С. К. и М. П. След убийството в града се състояха серия от протести и митинги с искане за справедливо наказание на извършителя.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано