Шествие за просветителите Кирил и Методий

Сподели във Facebook

Благоевградчани се включват в празнично шествие в деня на светите братя Кирил и Методий, на славянската писменост, просвета и култура. 24 май е и празник на Благоевград.

Тържествата утре започват пред паметника на просветителите при Националната хуманитарна гимназия, която носи техните имена. Ритуалът е в 11.00 часа.

След това към площад "Македония" тръгват шествията на училищата, които са в два лъча. Вторията е от площадчето при Съдебната палата. Ще се съпровождат от Биг Бенд - Благоевград и Детско - юношеския духов оркестър към ЦЛТРДБ.

Честванията за 24 май продължават 3 дни. Ще има и прием за изявени културни и просветни дейци в Благоевград.

В Градска художествена галерия ще бъде открита традиционната Обща изложба, по време на която ще бъдат отличени най-добрите изложени творби.

Под светлините на прожекторите навръх 24 май ще излязат нашумялата група „Молец“, дует Бисера и Лидия с модерния си аранжимент на фолклорни ритми и младите таланти от музикално училище „Престо“. Класика и фолклор ще се преплетат и на 25 май, когато сцената на площад "Македония" ще завладеят емблемата на Благоевград Ансамбъл „Пирин“ и Камерна опера, чийто оркестър, солисти и балет ще представят най-доброто от репертоара си. За еуфорията около тържествата ще допринесат и абитуриентските дефилета по червения килим пред Община Благоевград.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано