Чудотворни молитви в Роженския манастир

Сподели във Facebook

Вярващи се молиха пред Чудотворната икона в Роженския манастир. Уникалната икона на Света Богородица, наричана Вратарница (Портариса), е в манастира от няколко века. Днес, на Светли вторник, бе отслужен водосвет и литургия за здраве и благополучие.

За разлика от останалите копия на светогорската светиня в целия православен свят, дарената на Роженския манастир икона на Богородица Портариса е обкръжена от десет малки композиции, затворени в овални рамки, представящи събитията от историята на светинята и нейните чудеса на излекуване.

Чудесата на иконата са много. Една от най-честите молитви, отправяни пред образа на Божията майка, са от родители, които имат проблеми със зачеването. Много рожби са придобити след молитви пред иконата, много от тях са и кръстени след това тук, припомни митрополит Серафим.

Иконата се изнася от храма само на този празник и на Рождение Богородично. Всеки иска да се докосне до светинята и да пожелае здраве, дълголетие и благоденствие за себе си и семействата.

В патриаршеска грамота от 1761 година е посочено, че по това време Роженският манастир „Рождество Богородично“ бил подворие на Атонския светогорски манастир Иверон. През 1790 г. тогавашният игумен на Иверон и игумен на Роженския манастир Игнатий Родестим възлага на монаха зограф Яков Иверски да направи копие на прочутата чудотворна икона от Светогорския Иверски манастир „Света Богородица Портариса“ за Роженската света обител.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано