Трагични случаи след коклюш в Кюстендил

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Здравното министерство потвърди за два трагични случая заради коклюш в района на Кюстендил. Две новородени не са могли да преборят болестта, сочат от МЗ.

Министър Галя Кондева е разпоредил днес за строг контрол над имунизациите. Изпратили са писма до Районите здравни инспекции и Българския лекарски съюз с искането общопрактикуващите лекари да направят преглед на извършените имунизации и реимунизации на децата от листите си. МЗ, НЗОК и Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ ще анализират данните. 

За да няма излишни притеснения ведомството посочват, чеп покачването на заболеваемостта от коклюш се забелязва от миналата година в Европа. В Чехия са са регистрирани над 6300 случая. В Испания пък случаите са 8200 само от началото на тази година. В Холандия те са 3600, като случаите на коклюш при кърмачетата са 300. Гърция отчита засега само 82 случая. В България също има заразени.

Коклюшът или познат още с разговорното магарешка кашлица, е силно заразно инфекциозно заболяване. То е напълно предотвратимо с ваксинация, която е задължителна у нас.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано