Военна помощ и още милиони за хотели на украинците

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

МС прие решение за оказването на военна и военно-техническа помощ на Украйна, с което декларира готовността на България за принос към мисията на ЕС.

Първоначална продължителност е две години от момента на нейното стартиране, информираха от МС. Предоставянето на оръжията е част от Интегрирания подход на ЕС за оказване на подкрепа на Украйна и ще допринесе за подобряване на военните способности на Въоръжените сили на Украйна, с цел тяхното възстановяване и ефективно провеждане на операции, което ще позволи на страната да защити своята териториална цялост в рамките на международно признатите й граници, ефективно да упражнява своя суверенитет и да защити украинските граждани.

Отчитайки предоставяната помощ от българска страна за Украйна от началото на агресията, досегашният устойчив ангажимент на Република България към Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС, както и близостта на конфликта до нашата граница и значението му за сигурността в Европа, приносът на страната ни към новата мисия е в унисон с усилията на останалите държави членки, се сочи в съобщението от МС.

С приемането на това решение Република България затвърждава своята съюзна солидарност към общите усилия в подкрепа на международния мир и сигурност.

Служебният кабинет прие решение за допълнително одобрени кандидати по „Програма за хуманитарно подпомагане на разселени лица от Украйна с предоставена временна закрила на чуждите граждани.

Плащането по настоящото решение на Министерски съвет е в общ размер на 6 729 939 лева по програмата. Ще бъде изплатена помощ за периода до 30 септември по общо 300 броя подадени заявления от лица, предоставили хуманитарна помощ, изразяваща се в 507 519 нощувки, включително в някои места на настаняване и предоставяне на изхранвания - закуска, обяд и вечеря, на бежанци в периода.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано