Възпоменание за Македонската кървава Коледа

Сподели във Facebook
Снимка Пресцентър Снимка: Пресцентър

По повод 79 години от кървавата Коледа в Македония новата политическа емиграция на българите от РСМ организира възпоменание в памет на жертвите на югославския комунистически режим. Провежда се днес на площад "Света Неделя" в столицата.

Представители на български организации от Република Северна Македония се събират, за да отбележат черната годишнина и да напомнят на България и на цяла Европа, че геноцидът над македонските българи продължава и до днес, съобщиха от ВМРО. 

През януари 1945 годи започват политически репресии в Титова Югославия, при която са ликвидирани или малтретирани без съд и присъда хиляди хора с българско самосъзнание във Вардарска Македония. Тъй като репресиите започват на 7 януари, празника Рождество Христово (Коледа) по стар стил, те остават в историята като Кървавата Коледа или Кървавия Божик. От репресиите са засегнати българи от всички градове във Вардарска Македония, като на места са ликвидирани цели семейства. Убитите българи в Скопие са 63 души, във Велес - 54, в Куманово - 48, в Битоля - 36, в Щип - 77, в Прилеп - 35, при село Владимирово, Беровско - стотици души. Това беше цветът на българската интелигенция в Македония – учители, свещеници, икономисти, селски първенци.

"Единствената вина на тези хора бе, че бяха със силно българско самосъзнание и бяха пречка за налагането на новата идеология на македонизма в Р Македония. След промените в Македония през 90-те години на различни места местни граждани сложиха паметни плочи за загиналите си роднини и съграждани. До ден днешен обаче нито едно правителство в Скопие официално не е реабилитирало избитите хиляди и репресираните десетки хиляди заради своето българско самосъзнание хора. Напомняме, че по инициатива на ВМРО такова искане за политическа реабилитация на репресираните българи в РСМ беше вкарано в рамковата позиция, приета от парламента през ноември 2019 г. Жалко е, че днешният български политически елит е готов в името на някакви измислени евроатлантически ценности да забрави да този геноцид върху нашите сънародници в днешна РС Македония. Всъщност да напомним, че когато ставаха тези репресии – през 1945 и следващите години, и тогавашният политически комунистически елит в България също позорно мълчеше", сочат от ВМРО и пропомниха:

Югославската компартия подготвя кървавата баня по лично нареждане на маршал Йосип Броз Тито, а списъците на хората, които трябва да бъдат ликвидирани, са съставени от местния комунистически шеф Лазар Колишевски. Целта на акцията е да се заличи българското самосъзнание в Македония.

На 6 срещу 7 януари 1945 година започнало масово изтребление на българи - кметове, свещеници, учители, обикновени селяни из цяла Македония. Те били наричани „бугараши“ и „помагачи на бугарскиот фашистки окупатор“. Използвал се току-що гласуван закон за защита на македонската чест. Целта е насилственото помакедончване на българското население на Вардарска Македония.

Само на 7 януари са избити 1200 българи. Десетки хиляди българи са изселени, изгонени и преследвани, изпращани в концлагерите на Титова Югославия. Най-черни са пътят между Охридското и Преспанското езеро и чукарите на Галичица край с. Тешево. Телата на много от избитите са хвърлени направо в езерата. Във Велес телата са закопани зад черквата „Свети Спас“ и край Пуста кула.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано