Зелените обвиниха АПИ за незаконно строителство в Кресненското дефиле

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Агенция "Пътна инфраструктура" се подготвя за строителни дейности на най-опасния участък от АМ "Струма" - през Кресненското дефиле. За това алармираха природозащитници от три неправителствени организации. Смятат, че тайно ще се запчнат отсечките откъм Симитли.

В момента всяка работа по тази част на магистралата би била незаконна, защото оценката за въздействие върху околната среда е изтекла и трябва да се направи нова. Това твърдят Андрей Ковачев, Петко Ковачев, Димитър Василев и Петко Цветков пред медиите.Те са получили информацията от "вътрешен източник", чиято самоличност не разкриват, за да не бъде уволнен.

"От октомври миналата година извършването на каквито и да е дейности, свързани с изграждането на лот 3.2. е незаконно, защото тогава изтече 5-годишният период на действие на решението по ОВОС", поясняват еколозите. Те припомниха, че още през 2019 г.одина Европейската комисия е върнала със сериозни забележки документацията за този участък на АМ "Струма" с настояване да бъде изготвена нова екооценка на всички смислени алтернативи. "Точно заради липсата на нова ОВОС Брюксел "замрази" преговорите за финансиране на магистралния участък, посочват природозащитниците. Те призозават гражданите да подават сигнали, ако забележат "каквито и да е дейности по изграждането на АМ „Струма“ в района между разклона на пътя за Банско при Симитли и включването в магистралата южно от град Кресна. Организациите, работещи за опазването на Кресненския пролом, започват спешно изготвянето на жалба до Европейската комисия. Тя ще бъде изпратена в мига, в който бъдат установени каквито и да е строителни работи или подготовка за такива в района на дефилето, и ще съдържа искане до Брюксел да бъде спряна цялата оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“, предупреждават природозащитниците.

Авторите на предупреждението са предоставили своите контакти за евентуално подаване на сигнали:

Андрей Ковачев, 0887 788 218, kovatchev6@gmail.com

Димитър Василев, 0887 584 853, vassilevdimitur6@gmail.com

Петко Ковачев, 0899 444 374, kovachpetko@gmail.com

Петко Цветков (СДП „Балкани“), 0887 522 206, petko.tzvetkov@gmail.com

Те припомниха и изказване на регионалния министър: "Ако служебният кабинет остане в следващите месеци да работи, ще направя всичко възможно, за да спасим ОВОС. В момента има завършена процедура ОВОС и разгледани мерки, свързани с опазването на околната среда", обясни арх. Шишков в парламента. До края на януари с екоминистерството трябва да изберем трасе за "Струма", така че до май 2023 г. да може наистина да се издаде разрешение за строеж - за малка част от трасето", заяви преди три месеца министър Шишков.

 

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано