Аптеките без лекарства заради порочни практики

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Много лекарства липсват в аптеките ни заради порочни практики. Медикаментите са налице, но стоят по складовете и не се дават на аптеките, за да стигнат количества, свободни за износ в чужбина, алармираа фармацевти.

"Притежателите на разрешения за употреба на лекарствени продукти ни показват, че има внесени по-големи количества от някои дефицитни лекарства, отколкото има изписани по протокол по здравната каса. Оказва се, че те са при търговците на едро, но не достигат до аптеките", посочи магистър-фармацевтът Димитър Маринов, главен секретар на БФС. По думите му има много порочни търговски практики - наличностите на даден лекарствен продукт например да бъдат видими само за определени "любими" аптеки. "Може за се окаже, че лекарства се трупат на склад, за да достигнат количества свободни за реекспорт. Защото тук са купени на по-ниски цени и се изнасят в друга държава на по-висока цена", посочи той пред БНР.

Според Маринов има начин как един склад да не крие наличности. "Само Изпълнителната агенция по лекарствата е тази, която може да провери какво се случва през системата СЕСПА. Аптеките не виждат къде какви наличности има. Все още техническата реализация за достъп до системата не е факт, но се работи", посочи той.

"Толкова откази от търговци на едро за липса на лекарства и толкова трудно да се работи не е било последните 20 години", категорични са от гилдията.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано