Ловците излязоха за диви прасета с подписка срещу ЕК

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Сезонът за отстрелване на местен дребен дивеч и групов лов на дива свиня се откри днес. В неделя, когато се провеждат парламентарните избори, няма да бъдат утвърждавани трафици за групово ловуване.

От ИАГ съобщават, че във връзка с превенцията за ограничаване разпространението на болестта Африканска чума по свинете ловът на територията на цялата страна, е необходимо да се провежда при стриктно изпълнение на мерки за биосигурност и дезинфекция. За прилагане на Методиката за мониторинг на дивата свиня в срок до 25 ноември

С цел коректното предоставяне на данни от проведените ловни излети е желателно присъствието на горски на първите три ловни излета за групов лов на дива свиня.

Относно ловуването на див заек ИАГ информира, че резултатите от контролната есенна таксация на заека за ловностопанските райони, в които има одобрен план за ползване, е необходимо да бъдат представени в Изпълнителната агенция по горите до 14 октомври. До утвърждаване на плана за ползване на дивия заек ловуването ще се осъществява в рамките на 30% от представените проекто-нланове за ползване.

Нов регламент на ЕК е на път да остави 90% от българските ловци без оръжия, стана ясно днес. Причината е въвеждането на пълна забрана за използване на оловото за ловни цели. Боеприпасите, които ще трябва да се използват, струват 10 пъти по-скъпо от настоящите патрони.

„Инициативата на ЕК засяга всички български ловци, които са близо 160 000. Всички оръжия, произведени преди 2000 г., не са тествани и не могат да стрелят с евтината алтернатива на оловото – стоманените. Единственият възможен вариант за тях е да се ползват боеприпаси от бисмут, от ванадий, които са много по-скъпи – 5-6 лева при цена сега 50-60 стотинки”, заяви инженер Васил Василев, председател на УС на Съюза на ловците и риболовците в България. Стартирала е подписка срещу предложението, в която са се подписали 20 000 души.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано