Молим Рилския Чудотворец за здраве и спасение

Сподели във Facebook

Навършиха са 1075 години от Успението на светеца от Югозапада Иван Рилски. Небесният закрилник на българите е роден около 876 година в дупнишкото село Скрино. Умира на 18 август 946 година на 70-годишна възраст.

Приживе Иван Рилски, наричан Чудотвореца, избира трудния път на отшелничеството. Дните му минават в пост и молитва. Около него се събират последователи, които образуват монашеско братство.

В най-високата и безлюдна българска планина Рила, където основава едноименния манастир, той извършва множество чудеса, помага на хората в нужда, изцерява от тежки болести. Славата му се разнася далеч от Рила планина, из пределите не само на България, но и на Европа.

Живее по времето на княз Борис I и цар Симеон I Велики. Най-активните му години са при царуването на цар Петър I (927-969).

Около 980 година мощите на Иван Рилски са открити и пренесени от малка църквичка в Рилския манастир в София, а той е канонизиран. През 1183 година унгарският крал Бела Трети отвоюва Средец от византийците и отнася мощите на българския светец в Унгария, откъдето са върнати след четири години. След освобождението на България от византийско робство цар Асен ги пренася през 1195 г. в столицата Търново.

Свети Иван Рилски Чудотворец е почитан като общобългарски светец, който ни закриля, но славата му се разнася също в Русия и на целия Балкански полуостров.

Снощи в негова чест бе отслужено бдение в Рилския манастир. Днес литургиите продължават. Освен игумена на Рилския манастир епископ Евлогий, службите водят Неврокопският митрополит Серафим, Видинският Даниил, като и местни свещеници.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано