Спипаха 47-годишен за получаване на кредити и пране на пари

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Окръжна прокуратура-Благоевград разследва схема за получаване на кредити чрез представяне на неверни сведения и пране на пари. В качеството на обвиняем по делото е привлечен К. Камбитов. 47-годишният от благоевградското село Селище е обвинен за по три текста от Наказателния кодекс.

Осъществил е подбуждане и умишлено улесняване на кредитоискатели за получаване на парични средства от финансовите институции, като представят неверни сведения. В резултат на измамната схема К. Камбитов получил около 486 000 лева, за които знаел, че са придобити чрез престъпление.

С постановление на наблюдаващия прокурор в Окръжна прокуратура – Благоевград той е задържан за срок до 72 часа.

На този етап от досъдебното производство е установено, че в периода от февруари 2018 година до юли този година в Благоевград и други населени места от областта, били получени кредити в големи размери от банки и небанкови финансови институции чрез представяне на неверни сведения.

За целта била създадена организация по набиране на голям брой малоимотни хора, предимно от село Микрево, край Струмяни, Фиктивно са назначавани на трудови договори с високи възнаграждения. По този начин се създавала привидна материална обезпеченост за кандидатстване за отпускане на кредити.

Мнимите служители били умишлено склонявани и подпомагани чрез съвети, разяснения и набавяне на необходимите документи за получаване на кредити. От участието в схемата те получавали половината от получавана сума на усвоения кредит, които варирали между 15 и 80 хиляди лева.

След получаването на парите погасителните вноски по кредитите не се внасяли и те ставали необслужваеми, което водело до влошаване на капиталовата адекватност на съответната банка.

Общият размер на получените суми в резултат на измамната схема е около 972 000 лева.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано