Стариот: Ако някой каже, че не съм българин, ще му отрежа главата

Сподели във Facebook

Навършиха се 143 години от рождението на легендарния революционер, дал живота си свободата на Пиринска Македония - Тодор Александров.

Общественици и историци припомниха част от делото на воеводата, наричан Стариот и Цар на Пирин, по време на възпоменателна церемония в Благоевград. Пред паметника се поклони и лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

На легендарния Тодор Александров са думите - "Ако някой ми каже, че не съм македонец, ще му отрежа езика, ако ми каже, че не съм българин, ще му отрежа главата". Името му винаги ще бъде символ на oбeдинeниeтo нa eдиннaтa, цeлoкупнa нeдeлимa бългaрcкa нaция.

Пред паметника на Стариот, намиращ се срещу Съдебната палата в града, се събраха граждани, представители на политически партии, общественици.

В Регионалния исторически музей има фотодокументална част, която пресъздава жизнения път и революционната активност на Тодор Александров. Представени са и оригинални материали от фонда на музея. Акцент сред тях е едно писмо на Александров до Арсени Йовков от времето на Първата световна война.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано