Украинците в Банско не искат да се местят в държавни бази

Сподели във Facebook
Снимка бгнес Снимка: бгнес

Украинската общност в Банско инициира подписка. Настояват бежанците да не бъдат премествани в държавни бази, а програмата, финансираща хотелите, които осигуряват настаняване и изхранване, да продължи.

"Ние сега имаме голяма паника в цяла България, защото видяхме през май месец какви са тези държавни бази. Мнозинството от украинските бежанци в Банско работят и не се нуждаят от социална помощ. Някои от тях закупили жилища, други живеят под наем, коментира украинката Анна Бангеева, която в началото на бежанската вълна създаде доброволчески център в помощ на сънародниците си.

"Сериозен е проблемът с украинските бежанци, настанени и към момента в малки семейни хотели в Банско. Това са баби, майки самички с малки деца, инвалиди, те са настанени в такива малки семейни хотели", каза Бангеева.

"Над 600 от украинските бежанци в Банско са се завърнали в страната си. Имаме около 700 съграждани и от тях помощ търсят около 150 души. Другите са разделени 50 на 50 - половината работят още в Украйна дистанционно или в международни компании. Поне един член от семейство си е намерил работа", обяснява Анна Бангеева пред националното радио.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано