Антикорупционната комисия наказа председател на местен парламент

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Антикорупционната комисия установи конфликт на интереси по отношение на преизбран председател на Общински съвет. Неаложи му глоба в размер на 5302 лева.

Денислав Захариев от ГЕРБ е станал клиент на КОНПИ по време на миналия мандат в ОбС-Перник. Тогава срещу него е подаден сигнал, че през 2020 година е гласувал в полза на своята леля В. Г, при приемане баланса на дружеството "Общински гори" в Перник. "Съгласно чл. 25 от Наредбата за реда и условията за упражняване правата на Община П. върху общинската част от капитала на търговските дружества, управлението на общинските търговски дружества - еднолични дружества с ограничена отговорност, освен чрез пряк избор, може да бъде възлагано и след провеждането на конкурс по ред и условия, определени от Общинския съвет. В съответствие с чл. 144 от Търговския закон, в едноличното дружество контрольорът се назначава от собственика. Ето защо докладната записка предлага Общинският съвет Перник, действащ като орган, упражняващ правата на едноличния собственик на капитала на „Общински гори" да вземе решение за приемане на Годишния финансов отчет за 2019 г. и избор на управител и контрольор на търговското дружество. Докладната записка е разгледана от ПК „Икономически въпроси, стопанска политика и инвестиции“ на заседание. С пет гласа „за“ и един „въздържал се“ шестте члена на Постоянната комисия приемат решение докладната записка да отпадне от дневния ред на предстоящото заседание на 02.07.2020 г. В предоставения Протокол № 10 от заседанието на 01.07.2020 г. на ПК „Икономически въпроси, стопанска политика и инвестиции“ не са посочени мотиви и разискванията по приетите от комисията становища", сочат от комисията.

На основание чл. 171, ал. 1 от ЗПКОНПИ налага глоба в размер на 5000 лева. Отнема в полза на държавата и сума в размер на 301.26 лева, представляваща нетното дневно възнаграждение. Сумата Захариев трябва да преведе по сметката на КПКОНПИ.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано