Нощен урок по астрономия в Банско

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

85 филма от 39 държави представят на поредния фестивал на планинарското екстремно кино в Банско. Премиерите могат да се гледат безплатно от 22 до 26 ноември, съобщиха организаторите.

Селекцата е направена между 300 продукции. Филмите ще бъдат показани за първи път в Банско.

"Човешкият живот не стига, за да достигнем до всяко кътче на вселената, но тези филми са на границата между игралното и документалното кино. Те са едни уроци по история, география. Една от категориите е "култура на планинарските народи". Международно жури има както всяка година. Филмите ще се излъчват в няколко зали. И тази година входът е свободен. Ще има специални презентации по случай 70 г. от първото изкачване на Еверест - най-високият връх на земята и на осемхилядника Нанга Парбат, който е на територията на Пакистан. Ще има специални презентации за тези юбилеи в рубриката "Памет", разказа съорганизаторката на "Банско филм фест" Натали Петрова.

Другият акцент в програмата е 550 години от рождението на бащата на съвременната астрономия Николай Коперник. Ще има нощен урок по астрономия. "За поредна година организираме за всички ученици от района специална научно-спортна образователна програма със състезания по катерене, проникване в пещера и други истории. Това е лична наша кауза и много държим на тази програма и това общуване с децата. Ще има 9 фотоизложби - едната е свързана с годишнина от гибелта на първата европейка изкачила Еверест", обяви Натали Петрова.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано