Аптекарите в Пиринско се готвят за протести

Сподели във Facebook
Снимка Фейсбук Снимка: Фейсбук

Фармацевтите в Благоевградска област заплашват с протестни действия. За това предупреди в социалните мрежи зам.-председателят на Регионалната колегия Константин Качулев. Той публикува жалба на аптекарите, провокирана от проблеми в търговията на дребно с лекарствени средства. Вече има глобен обект в размер на 10 000 лева. Настояват за неотложни проверки от страна на компетентните институции.

В писмото се посочва, че при ескалиране на напрежението съществува реална опасност аптеките да прекратят своите договори с Националната здравноосигурителна каса. "Това ще рефлектира директно върху лекарствоснабдяването на пациенти", коментира Качулев.

От РФК- Благоевград конкретизират, че при издаването на междинни отчети за изпълнените рецепти от аптеките към НЗОК се установява софтуерен проблем, който рефлектира върху финансовото здраве на аптеките. "Това означава, че НЗОК спира плащането по определени рецепти. В софтуерите на аптеките обаче не се забелязват проблеми и грешки при изпълнението на рецептите, обясняват от колегията. За периода от 1 до 15 април подадените данни за отпадане на рецепти от аптеките са на стойност десетки хиляди лева. Върху блокираните суми от НЗОК, аптеките в областта дължат и данък върху добавената стойност, който е общо около 10 000 лева. Тази система е за управление на бизнес процеси по снабдяване на големите фармацевтични компании, но не и за проследяване на фалшифицирани лекарства. По думите на Качулев такива не са установени на територията на страната- нито преди въвеждането на системата, нито след това", гневят се фармацевтите в Пиринско.

От РФК – Благоевград казват, че в последните няколко месеца са зачестили и случаите на глоби от Специализирана електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти, които са в размер от 15 000 до 25 000 лева. Това поставя аптеките във финансов нок-аут и удря по тяхното реноме. Фармацевтите настояват за мерки и коригиране на грешните данни, постъпващи от Българската организация за валидиране на лекарства в НЗОК, след като Националната задрвноинформационна система издава национален референтен номер на отпускане след преминаване на всички контроли.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано