114 години Независимост

Сподели във Facebook

С тържества отбелязват 114 години Независимост.

В Благоевград се събират през зала "22 септември", където е и паметният знак на загиналите за свободата. Церемонии има в Симитли, Кресна, Разлог, Банско, Сандански, Петрич, Гоце Делчев и в други населени места в Пиринско.

На 22 септември 1908 година княз Фердинанд обявява с манифест Независимостта на България. Княжество България става независима държава начело с коронования цар Фердинанд. В манифеста, който е прочетен в църквата "Свети Четиридесет мъченици" във Велико Търново, се обявява, че България е независимо Българско царство.

Призовава се този акт да намери одобрението на Великите сили - Великобритания, Австро-Унгария, Франция, Германия, Италия и Русия, държавите, които не позволяват създаването на младата българска държава на Берлинския конгрес през 1878 година.

Самият Фердинанд се самообявява за цар на българите, възстановявайки титлата на българските монарси от Първото и Второто българско царство. След прочитането на манифеста е отслужен молебен за благоденствието на българската държава.

Първо била спечелена Британската империя, която поставя условието да започнат преговори между българското правителство и Високата порта. Преговорите започват веднага и българската делегация е водена от Андрей Ляпчев. В качеството си на министър-председател Александър Малинов заявява, че независимост не се откупува, дори се стига до частична мобилизация на българската армия.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано