Противоепидемични мерки заради коклюш

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Противоепидемичните мерки се въвеждат в цялата страна от 9 май, съобщиха от здравното министерство. Времетраенето е до 31 юли.

Регионалните здравни инспекции трябва да организират извършването на имунизации срещу коклюш. По желание ще се имунизират бременни жени с документиран период на бременността между 27 и 36 гестационна седмица включително.

Ваксинирането е еднократно. Препоръчителна е и безплатна комбинирана ваксина срещу дифтерия, тетанус и коклюш (ацелуларна компонента) с намалено антигенно съдържание. Ваксинирането ще се извършва в имунизационните кабинети на регионалните здравни инспекции или в създадени за целта имунизационни кабинети в определени от тях лечебни заведения. Регионалните здравни инспекции всеки понеделник ще изпращат в Министерството на здравеопазването информация за броя на извършените имунизации на бременни.

Здравните инспекции, на които е съобщен случай на коклюш, ще извършват епидемиологично проучване и ще предписват необходимите противоепидемични мерки по отношение на болния, контактните му лица и външната среда. При регистриране на случай на коклюш в организиран детски и ученически колектив да се засилят мерките по проветряване, влажно почистване и дезинфекция на повърхности и под, да се осигурят достатъчно количества течен сапун, подходящи биоциди за дезинфекция на ръце и салфетки за еднократна употреба за подсушаване на ръцете във всяко санитарно помещение, както и в тоалетните за всички деца и за персонала; да се провежда ежедневна проверка на деца и ученици за наличие на клинични симптоми за заразна болест, включващи наличие на хрема, кашлица, обрив и други, като тези с проявени симптоми не се допуска в или се отстранява от занятия, се казна в заповедта на служебния министър Кондева. Посещение в детското заведение или в училище е възможно след предоставяне на медицински документ от лекар, че детето не е заразно болно.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано