Съветници от БСП не гласуваха за бюджета "Байкушев" и нов дълг от 18 милиона

Сподели във Facebook

Управителят на общинското дружество "Благоевград Еко Транспорт" е с прекратен договор. За отстраняването му гласуваха почти всички съветници на заседание днес. Мирослав Кюпов е уволнен по предложение на кмета Методи Байкушев. Мястото на Кюпов, до провеждането на конкур, заемя Александър Коюмждиев, който е начело на "Транспорт" в дружеството по чистота. В общината работи от 2020 година. Пред местния парламент Байкушев изтъкна, че не са постигнали взаимно доверие с Кюпов, който е от екипа "Стоянов".

На извънредната сесия приеха бюджета на Благоевград. Само двама от присъствалите бяха против. Останалите 36 гласуваха "за". Срещу предложения от Байкушев благоевградски бюджет отрицателен вот дадоха единствено съветниците от БСП Николай Бошкилов и Веселин Христов. Те не са съгласни и със заложения в него заем от 18 милиона лева. Градоначалникът до последно не разкри за какво ще се насочи поредният дълг в ущърб на благоевградчани.

Според финансовата рамка за местни дейности са заделени 45 785 337 лева. Това е с около 5 милиона повече от предходния бюджет. За заплати на общинарите са планирани 14 550 000 лева.  От данъци и такси се очакват 31 000 000 лева.

Общинските съветници приеха предложение на кмета за Байкушев за осигуряване на 30 000 лева за Четвърто ОУ в квартал „Грамада“ за деца в неравностойно положение (деца с аутизъм) по молба на директора на учебното заведение.

Председателят на местния парламент Радослав Тасков, представи Програмата за приоритети в дейността на Общински съвет Благоевград за мандат 2023-2027г. и изказа благодарност към всички групи, които са направили адекватни предложения, включени в програмата - Върховенство на закона, ефективност, предвидимост и публичност в процеса на вземане на решения, налагане на образование, култура, спорт и екология. Като приоритетни са още гарантиране индивидуалните права на всеки гражданин в общината, социална отговорност, защита от дискриминация и приобщаване на рискови групи в общността.

Общинските съветници гласуваха положително и за предложението за осигуряване на средства за обезпечаване на дежурствата на денонощните аптеки за 2024 година, както и относно дарение в полза на Първо РУ-Благоевград на движима вещ – частна общинска собственост, представляваща моторно превозно средство – лек автомобил марка: МАЗДА /MAZDA/, модел: ЦХ 7/CX7 с регистрационен номер Е9378НМ, необходим за нуждите на полицейските и младши полицейски инспектори по териториално обслужване при Първо РУ – Благоевград.

Предвиждаме собствените приходи за тази година да бъдат 31 милиона лева. Наличностите по сметките на общината са 7 335 000 лева и са сформирани изцяло от целеви средства, тоест – собствени на общината. Разполагаеми няма. Има трансфери и субсидии от държавния бюджет, които са в размер на 6 млн. 571 хил.лв. Те включват общата субсидия от 2 300 000 лева. 300 000 лева са за зимно поддържане. Има целева субсидия за капиталови разходи близо 3 000 000 лева и целева субсидия за увеличение на минималната работна заплата. Тя няма да стигне за всички звена, които са на минимална работна заплата или обвързани с нея, каза Методи Байкушев.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано